20 днів у Маріуполі. Фільм про історичні події в місті Маріуполь у березні 2022 року

11/03/2024 07:00 181 Попов Вадим

«20 днів у Маріуполі». Ще один фільм про блокадний Маріуполь з подіями березня 2022 року. Повномасштабне російське вторгнення в Україну журналісти зустріли у Маріуполі разом із жителями міста – журналіст «Associated Press» Мстислав Чернов зі своїми колегами. Незважаючи на різні розмови та чутки про майбутнє вторгнення російських військ, до такого розвитку подій ні журналісти, ні городяни Маріуполя не були готові.

Дивитись повну версію фільму «20 днів у Маріуполі»

Журналісти «Associated Press» залишилися єдиними міжнародними журналістами в оточеному російськими військами місті і документували все, що відбувається по можливості - гуманітарну катастрофу, військові злочини, тіла мертвих людей посеред вулиць, масові поховання цивільних, роботу лікарів, що відчайдушно реєстрували смерті жителів міста. Шок від жорстокості, з якою росіяни знищували місто, та й долі багатьох маріупольців, журналісти пережили разом із усіма городянами. На 21-ий день після початку вторгнення російських військ на територію України, журналістам вдалося вибратися із міста через гуманітарний коридор. З того часу в Маріуполі немає жодного іноземного журналіста, який би неупереджено показав життя окупованого міста та його мешканців.

Матеріал для фільму було знято під час перших днів облоги Маріуполя. У місті в перші дні оточення російські війська розбомбили всі електропідстанції, станції подачі води, станції зв'язку, припинилась подача електрики, води, газу для опалення та приготування їжи, пропав стільниковий зв'язок, інтернет та телебачення у місті були відсутні. Мешканці були змушені готувати їжу на вулиці на багаттях, сподіваючись, що по них не потрапить російський снаряд чи ракета.

Близько 10% відео та фотографій вдалося відправити з єдиної точки у місті, де знаходився сигнал мобільного зв'язку – станції Київстар у районі проспекту Будівельників. Близько 30 години відео було вивезено гуманітарним коридором.

Переглянути фільми ви можете на сайті YouTube за цим посиланням: «20 днів у Маріуполі».

Від себе додам лише таке. У фільмі показана лише мала частина того жаху, що пережили жителі міста у березні-квітні 2022 року при щоденному та щохвилинному обстрілі російських військ з неба, землі та моря. Фільм - це тільки одна година, одна! Одна година того жаху, що був з 24 лютого і до повного захоплення міста Маріуполь, це більше 2000 годин жаху, болю, страждань. Як в одній годині показати весь жах 2000 годин, та ще всі місця де цей жах відбувався. Як? Коли за одну годину ворог обстрілював багато районів міста, скидав декілька бомб з літаків, знищував дома та людей обстрілюючи з установок залпового вогню «Град» цілі квартали, і це в кожну годину доби.

Дивитись фільм «20 днів у Маріуполі» на YouTube, Facebook, Instagram

Світова прем'єра відбулася на кінофестивалі «Sundance», де фільм отримав приз глядачів. Потім були покази та нагороди ще на 6 фестивалях. За свою роботу українські журналісти здобули Пулітцерівську премію. 10 березня 2024 року документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала премію Оскар як кращій документальних фільм.

Источник:  www.youtube.com

Launch the License Manager from the bin folder (by default “C:/Program Files (x86)/Embarcadero/Studio/23.0/bin/LicenseManager.exe“) and delete any trial or beta (Test Field) license that you...

Карта разрушений и жертв российской агрессии в городе Мариуполь, на карте отмечены более 2000 пострадавших домов. На карте отмечены не только фото домов, но свидетельства их жителей, а так же место боевых...

Из-за военных событий 2014 года в Донецке тренер по плаванию Алексей Снежко и его жена вынужденно переехали в Киев. А теперь, в 2022-м, 33-летний Алексей потерял обоих родителей в Мариуполе. Как пережить...

Компьютерный мирSector

Вся информация на страницах сайта предназначена только для личного не коммерческого использования, учёбы, повышения квалификации и не включает призывы к каким либо действиям.

Частичное или полное использование материалов сайта разрешается только при условии добавления ссылки на непосредственный адрес материала на нашем сайте.